Karakovan balı elde edilebilecek en saf bal çeşididir
Karakovan bal , arı kovanı içinde arının peteğinden balına kadar herşeyini kendisinin yaptığı , hiçbir şekilde dışardan katılmış , eklenmiş herhangi bir katkının olmadığı elde edilebilecek en saf bal çeşididir.
Günümüzde eski yöntemlerle kalın ağaç kütükleri içinde üretmek yerine fenni kovanlarda karakovan bal üretimi tercih edilmektedir. Fenni kovanlarda sadece bal çerçevesi konarak arıların bu çerçeve içine bal peteklerini örmesi ve içlerini bal ile doldurması sağlanır.
Bizim üretmiş olduğumuz bal normal temel petekli bal ve karakovan bal olmak üzere ikiye ayrılır. Temel petekli balda sadece bal çerçevesinin orta kısmında kendi balmumlarımızdan yaptırdığımız temel petek kullanılır. Bu temel petek kullanmadan yaptığımız diğer üretim çeşidimiz de karakovan balıdır.
Her iki bal çeşidimizde de içerik olarak hiçbir fark bulunmamaktadır. Fark sadece karakovan balı herşeyiyle arının yapması , normal balın da ortasındaki ince petek tabakanın önceden takılması ve arının üzerine altıgen kutucuklar örüp içini bal ile doldurmasından ibarettir.
Sadece karakovan bal üretimi hiçbir şekilde ekonomik değildir. Çünkü arı bir çerçeve karakovan bal yapmak için harcadığı efor ile 2-3 çerçeve normal bal yapabilmektedir. Çünkü arı burda temel peteği kendisi yapmaya çalışmakta ve gücünün büyük kısmını buna harcamaktadır. Durum böyle olunca da sadece karakovan bal üretmeye çalışılırsa çok fazla bal alınamayacak ve ticari olarak sürdürülebilir bir iş olmayacaktır. Bilinmelidir ki her iki bal türü de saf baldır ve tamamen organiktir.
Öncelikle şu konuya dikkat çekmek gerekir , arıya şeker katkısı verilerek temel peteksiz bal üretimi yapılmakta ve piyasaya karakovan bal adı altında çok yüksek fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Arılar çiçeklerden nektar toplamak yerine şeker şerbetini enzimleriyle bala ve peteğe çevirdikleri için daha hızlı ve daha çok üretim yapabilmektedirler. Hatta bu ballar değişik şekildeki kasnaklar içinde sunulmakta ve sanki o haliyle üretilmiş olduğu izlenimi verilmeye çalışılmaktadır. Ancak işin aslı , normal çerçevede üretilen balın istenilen şekilde kesilip kasnaklara geçirilip bir kaç gün daha kovanda arının birleşim yerlerini onarmasından sonra piyasaya sunulmasından ibarettir.
Bu nedenle balın şekline değil içeriğine dikkat etmek gereklidir. Ayrıca şu da bir gerçektir ki şeker katkılı karakovan ballara göre temel petekli saf ballar kat kat daha değerlidir. Temel petek zaten bal mumundan elde edildiğinden dolayı sağlığa hiçbir zararı bulunmamaktadır. Oysa katkılı ve şekerli balların çok fazla bir faydası olmadığı gibi bir takım zararları olabileceği de bir gerçektir. Hakiki balı üretmek için geniş çiçekli yaylım alanları bulunan arazilerde arılarınızı doğayla başbaşa bırakmak mecburiyetindesiniz. Oysa şekerli bal üretmek için bir orman kenarında yol ve suyun olması yeterlidir. Böyle olunca yoldan geçen araçların egsoz gazlarının bile bala aksetmesi ve ağır metaller içeren şekerli ve zararlı bir bal üretilmesi sözkonusudur.
Bu yazımızda açıklamaya çalıştığımız gibi biz sadece doğal bal üretmekteyiz. Gerek karakovan gerekse norma balımız aynı şartlarda ve aynı kovanlar içinde üretilmektedir. Bir kovanın içinda bazı çerçeveler karakovan bazıları petekli bal olmaktadır. Bundan dolayı içerik olarak aynı baldır , bizim için tek farkı ; karakovan balı üretmek daha zor olduğu için fiyatının bir miktar daha yüksek olmasıdır.
Türkiye’nin çiçek florası bakımından en çeşitli ve bol bölgelerinde , yerleşim yerlerine uzak konumlarda katkısız ve doğal yöntemlerle bal üretmeye devam ediyoruz. Müşterilerimizin memnuniyeti bizim için birinci önceliktir. Bu nedenle de hiçbir şekilde bal alım satımı yapmayıp , kendi kovanlarımızla balımızı üretip müşterilerimize ulaştırmaktayız. Her yıl Ağustos ayında kovanlardan balımızı aldıktan bir kaç ay sonra balımız bittiğinde balımız kalmadı önümüzdeki sene elde edeceğimiz baldan ancak verebiliriz deme güvenine sahibiz.
Bal diğer gıda ürünleri gibi değildir ve adeta bir mucizevi besin olmasına rağmen üzerinde çok fazla oynanmaktadır. Balın süzme bal olarak rahat satılabilmesi için ısıtılıp soğutulmasından tutun , katkı maddesi katılması , şekerli bal üretilmesi ve daha kötüsü yapay bal imal edilip içine bal esansı katılması gibi çok farklı sahtecilik yöntemleri bulunmaktadır. Her zaman güveneceğiniz yerlerden bal temin etmenizi öneririz. Bir konuya dikkatinizi çekmek isteriz ; meşhur Anzer balımızın senelik toplam üretimi 500 kg civarında olmasına rağmen , sadece İstanbulda yılda 5 ton Anzer balı satılmaktadır. Yorumu sizlere bırakıyoruz…
Karakovan bal , arı kovanı içinde arının peteğinden balına kadar herşeyini kendisinin yaptığı , hiçbir şekilde dışardan katılmış , eklenmiş herhangi bir katkının olmadığı elde edilebilecek en saf bal çeşididir